Ahla Mossens Vilthägn

Recept – Hjortytterfile’ med mandelpotatiskroppkaka

Antal portioner: 4

 

Detta behöver du:

 

600 G HJORTYTTERFILÉ
SMÖR TILL STEKNING OCH KOKNING
8 ST SMÅ LÖKAR
8 ST SMÅ MORÖTTER
24 ST BONDBÖNOR
SALT OCH PEPPAR
1 NYPA SOCKER

 

Kroppkaka – ingredienser:
600 g mandelpotatis
1 st äggula
1.75 dl mjöl
200 g blandad svamp
1 st schalottenlök
1 msk smör
salt
1 tsk kryddpeppar

 

1. Börja med kroppkakorna.

2. Koka mandelpotatisen mjuk och pressa den. Blanda med äggula och mjöl till en deg. Låt vila i 20 minuter.

3. Hacka svampen. Skala och hacka löken. Stek i smör och krydda med salt och kryddpeppar.

4. Forma 8 runda bollar av potatisdegen. Tryck sedan en fördjupning i varje boll och fyll hålet med svampblandningen.

5. Pressa ner svampen samtidigt som du trycker ihop bollen så att potatis täcker hela svampblandningen.

6. Lägg på en mjölad handduk.

7. Koka upp vatten med salt i. Lägg i kroppkakorna.

8. Sjud försiktigt, när de flyter upp till ytan ska de ligga kvar i ytterligare 5 minuter. Ta upp och låt svalna.

9. Sätt ugnen på 100°. Putsa hjorten fri från senor. Krydda med salt och peppar.

10. Forma köttet till en rulle i dubbla ark aluminiumfolie. Stek rullen i ugnen till en innertemperatur på 58°. Använd en digitaltermometer.

11. Ta ut och låt svalna. Öppna rullen och bryn köttet i stekpanna runt om så att det får en fin yta.

12. Skala lökarna och placera dem i en kastrull med vatten, lite smör och en nypa socker.

13. Koka lökarna mjuka, om vätskan kokar bort så späd med lite till.

14. Ställ åt sidan, spara vätskan som lökarna ligger i. Skala och koka morötterna mjuka.

15. Stek kroppkakorna i lite smör. Värm upp bondbönor, lök och morot i kokvätskan från lökarna. Skiva köttet.

16. Lägg upp och servera med kroppkaka, grönsakerna och gärna rödvinssås.

Allt innehåll på denna webbplats © 2017 Ahlamossens Vilthägn . Producerad av 035Media