Ahla Mossens Vilthägn

Tjälknöl

Detta är den bästa festmaten som finns. Du gör den natten innan och är ledig när gästena kommor och desutom så är det det godastre man kan bjuda på.

8-10 port

1 ½ kg benfri fryst hjortstek eller älgstek

Saltlag  :

1 liter vatten

4 msk salt

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

½ msk svartpeppar

1 msk torkad timjan½ msk rosmarin

Lägg den otinade steken i en ugnssäker form eller i en liten långpanna.  Ställ in den i 80oC, i nedre delen av ugnen. Låt den stå i 6-12 timmar. Köttemperaturen bör vara 58-65oC. Blanda saltlagen. Koka upp och låt den kallna.  OBS! Koka lagen när du sätter in steken så den är kall när steken är färdig. Lägg den varma steken i lagen eller lägg steken i en tjock fryspåse och häll lagen i den. Förslut fryspåsen och låt steken ligga i minst 6 timmar men den kan ligga i upp till ett dygn. Ta ur steken och torka av den. Skär upp i tunna skivor och servera med potatis eller rotfruktsgratäng till.

Tjälknölen kan förvaras 3-4 dagar i kyl eller frysas in.

Allt innehåll på denna webbplats © 2019 Ahlamossens Vilthägn . Producerad av 035Media