Provsmakar-rundan 29/5 & 19/6

Smaker av Laholm, lördag 29 maj & 19 juni 2021
Laholm / 18 km / 6 stopp

Upplev doften och utsikten i Laholms vackra odlingslandskap. Hör trädens sus i lövskogen och porlet från Lagan medan du trampar i lugn takt mellan olika smakupplevelser, spännande berättelser och härliga miljöer hos lokala matproducenter och några av Laholms olika besöksmål.

Stopp 1. Karlssons mat

Din cykeltur ”Smaker av Laholm” startar på industriområdet i utkanten av bördiga Laholm. Här bjuds du på husmanskostens historia, samt smakprov på några av Helenas recept.

2019 tog Helena över den för Laholmarna mycket välkända lunchrestaurangen Matlådan, som nu heter Karlssons mat. Den har under många år varit en mycket uppskattad lunchrestaurang på industriområdet, med servering av rejäl husmanskost och sallader. Helena har nu utvecklat det med frukostservering och även catering med bl a smörgåstårtor med lokal anknytning. Det finns även ”Laholmsbrickan” som Helena skapat tillsammans med flera lokala matproducenter.

Stopp 2. Edmans bönor

Inspirerade med påfyllda energireserver startar nu din cykling och färden går genom Blåkulla mot Edmans härliga kaffedofter.
Edmans bönhus är ett litet nystartat hantverksrosteri i Laholm. Under hösten 2020 så byggdes garaget på Stämmovägen om till kafferosteri och kaffe från olika delar av världen köptes in. De jobbar med något som kallas för specialkaffe och kort sammanfattat är det kaffe av högsta möjliga
kvalitet som är producerat med både miljö och människor i åtanke. Här träffar ni Benjamin Edman som driver rosteriet, får en liten inblick i hur kafferostning fungerar och får sedan smakprov på en av deras populärare kaffesorter. Innan ni cyklar vidare så kommer ni också få
med er en liten provförpackning för att kunna prova kaffet igen hemma på er egen altan.

Stopp 3. Ysby gamla lanthandel.

Åter ut på vägarna går färden förbi Glänninge sjö och villakvarter. På landsväg tar du dig mot mysiga Ysby genom öppna odlingslandskap.
Väl framme i Ysby gamla lanthandel bjuds du in av Petra, Evelina och Michaela. Där får du ett härligt gammeldags bemötande med värme och riktig hemmakänsla. Och framförallt hembakade kakor och goda mackor i en härlig miljö både ute och inne. Det kommer att bjudas på några minismörrebröd på deras vis. Och du kommer att få höra den härliga historien om Adolf Bengtsson som startade lanthandeln i Ysby 1905 och sedan for till Amerika.

Stopp 4. Ahla Mossens Vilthägn

Åter ut på vägarna går färden mot Ahla. När du lämnar mysiga Ysby viker du av förbi Karsefors festplats, över Lagan och Karsefors kraftverk vidare på härliga vindlande vägar i vårgrön lövskog till Ahla Mossens Vilthägn. Här intar ni sedan dagens lunch och njuter av miljön mitt i vilthägnet.
På den sydhalländska landsbygden ligger gemytliga Ahla mossens vilthägn. I den natursköna oasen bara 3 km från Laholm har Jonas och Vivianne och barnen Tage och Ellen lagt hela sina hjärtan och själar för att skapa varm och trivsam mötesplats. Här sitter du i det fria i en underbar natur och med en högklassig viltmeny mitt i hjorthägnet. Dofterna från utomhusköket blandas med nyfikna hjortar i hägnet som stilla strosar förbi. I den rustika viltrestaurangen får du tid för familjen eller kompisgänget att varva ner och njuta av den vackra utsikten över hägnet och intilliggande sjön. Och
självklart den goda maten. Här kommer det att serveras lunch med en härlig vildsvinsburgare.

Stopp 5. Delihallen

Dags att ta sig från härlig landsbygd in mot historisk stadskärna, nu cyklar du över nästa kraftverksdamm, förbi Lagaholms slottsruin, utmed Lagan och det populära fiskestråket. Här kan du hålla utkik i träden utmed ån, har du tur hänger en vacker lax där, stolt upphängd av en fiskare
medan fisket pågår. Upp för kullerstensbeklädda gator tar ni er in i Gamleby, den äldre delen av Laholms stad till det fina Delihallen i deras härliga miljö på Hästtorget i Laholms centrum. Här smakar ni en delikatesstallrik.

I februari 2019 slog Martina, Martin och Jonas upp portarna för sitt egenutvecklade koncept Delihallen. En kombinerad restaurang med butik som är fylld av underbara smaker från när och fjärran men även inredning och textilier. Du sitter i en historisk miljö bland vackra inredningsdetaljer och avnjuter din måltid. Här kan du äta, fika, shoppa eller kanske inta en chark och ostbricka med ett gott glas vin. På Delihallen kommer du att få provsmaka på en av deras delikatesstallrik.

Stopp 6. Millas trädgård

Sist på vår runda träffar du Camilla Karén Palm i hennes Millas Trädgård, en liten grön oas mitt i Laholm med många olika trädgårdsrum. Här klättrar rosorna i träd och över bågar, och du kan strosa bland perennrabatter, gamla fruktträd, dammar, porlande fontäner, den lilla köksträdgården med sitt växthus eller bara mysa i lusthuset. Idag bjuder Milla på trädgårdsfika. Slå dig ner på en av alla hennes sittplatser och avsluta cykelturen med en kopp kaffe och en god kaka och njut av doft och humlesurr.

Startplats: Vi börjar cykelturen på Karlssons mat på industriområdet i Laholm. (Välj önskad starttid på bokningssidan)
Tid: Rundan tar ca 6 timmar att genomföra i lugnt tempo 

Pris: 450 kr/person.

Priset är inkl. alla smakprover och lunch. Vänligen meddela ev. allergier och ev. specialkost när du bokar biljetten.

Anslutning: Det går utmärkt att ta sig till Laholms station med tåget. Därifrån är det 1,7 km till starten på Karlssons mat. Både buss och tåg stannar på stationen. På bussen kan du ej ta med cykel, medan det fungerar utmärkt att ta med cykel på Öresundstågen, glöm ej att köpa extra biljett för cykeln. Du kan även hyra cykel i Laholm via Amors bilar i Mellbystrand, Donkey Republic mobilapp eller Rentbike.se

Följ gärna med, kommentera och håll dig uppdaterad om evenemangen på vår facebooksida: Smaker av Laholm på facebook 

Välj önskat datum och klicka nedan för att komma till bokningssidan: