Tjälknöl
Detta är den bästa fest maten som finns. Du gör den natten innan och är ledig när gästerna kommer.
Ingredienser
8-10 portioner
1 ½ kg benfri fryst hjortstek eller älgstek
Ingredienser Saltlag
1 liter vatten
4 msk salt
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
½ msk svartpeppar
1 msk torkad timjan½ msk rosmarin
Gör så här
1. Sätt ugnen på 80 grader.
2. Lägg den frysta steken i en ugnssäker form eller i en liten långpanna. Ställ in den i nedre delen av ugnen. Låt den stå i 6-12 timmar. Köttemperaturen bör vara 58-65oC.
3. Blanda saltlagen. Koka upp och låt den kallna.
OBS! Koka lagen när du sätter in steken så den är kall när steken är färdig. Lägg den varma steken i lagen eller lägg steken i en tjock fryspåse och häll lagen i den. Förslut fryspåsen och låt steken ligga i minst 6 timmar men den kan ligga i upp till ett dygn. Ta ur steken och torka av den. Skär upp i tunna skivor och servera med potatis eller rotfruktsgratäng till.
Tjälknölen kan förvaras 3-4 dagar i kyl eller frysas in.