Tjälknöl

Detta är den bästa fest maten som finns. Du gör den natten innan och är ledig när gästerna kommer. 

Ingredienser

8-10 portioner

1 ½ kg benfri fryst hjortstek eller älgstek

Ingredienser Saltlag

1 liter vatten
4 msk salt
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
½ msk svartpeppar
1 msk torkad timjan½ msk rosmarin

Gör så här

1. Sätt ugnen på 80 grader.

2. Lägg den frysta steken i en ugnssäker form eller i en liten långpanna.  Ställ in den i nedre delen av ugnen. Låt den stå i 6-12 timmar. Köttemperaturen bör vara 58-65oC. 

3. Blanda saltlagen. Koka upp och låt den kallna.

OBS! Koka lagen när du sätter in steken så den är kall när steken är färdig. Lägg den varma steken i lagen eller lägg steken i en tjock fryspåse och häll lagen i den. Förslut fryspåsen och låt steken ligga i minst 6 timmar men den kan ligga i upp till ett dygn. Ta ur steken och torka av den. Skär upp i tunna skivor och servera med potatis eller rotfruktsgratäng till.

Tjälknölen kan förvaras 3-4 dagar i kyl eller frysas in.